הבשלה טבעית? הבחלה? בואו נעשה סדר
- עמית קרמר
- 30 ביוני 2024
- זמן קריאה 2 דקות
כל שנה בתחילת העונה, עוד לפני שמגיעים הפירות הראשונים לשוק אנחנו שומעים את אותן האמירות מסביב: ״מנגו ירוק לא בשל!״, ״הבחלה זה לא טעים!״ וכו׳, לכן החלטנו לעשות לכם סדר בכל מה שקשור לשלבי ההבשלה של המנגו. אבל לפני שנתחיל חשוב להבין איך מתנהג הפרי הקסום הזה.

תהליך ההבשלה
המנגו הוא פרי קלימקטרי, כלומר הוא פרי שממשיך להבשיל גם לאחר שנקטף מהעץ. התהליך הזה נובע מהגברת קצב הנשימה של הפרי (צריכת חמצן וסוכר ופליטת פחמן דו-חמצני) וייצור אתילן, שהוא הורמון צמחי המזרז את ההבשלה. פירות קלימקטריים כוללים את הבננה, התפוח, האבוקדו וכמובן, המנגו. תכונה זו מאפשרת לקטוף את הפירות כשהם עדיין קשים, ולהמתין עד שיגיעו להבשלה אופטימלית לאחר הקטיף וכך להימנע מפגיעה בהם במהלך הקטיף והאריזה ולאפשר ללקוח לצרוך אותם באיכות הגבוהה ביותר.

למגנו יש 3 רמות בשלות:
לא בשל: שלב שבו הפרי עדיין לא מפותח מספיק מבחינת הגודל שלו, המבנה שלו והצבע שלו. פרי שנקטף בשלב זה לעולם לא יהיה טוב למאכל!
בשל: המנגו יגיע לגודלו המקסימלי ויתחיל לשנות את צבעו: ה״לחי״ שלו תצבע באדום בוהק (תלוי בזן) ורמות הסוכר שלו יהיו גבוהות אך הוא עדיין יהיה קשה למגע וברובו ירוק!
מוכן לאכילה: המנגו ישנה את צבעו מירוק לצהוב, הוא יהיה רך למגע, רמות החומצה ירדו ובמקביל יעלו רמות הסוכרים ויהיה לו ריק חזק של... נו, מנגו :)


איך גורמים למנגו להפוך מ״בשל״ ל״מוכן לאכילה״?
אז אחרי שהבנו את השלבים שעובר המנגו, בואו נדבר על איך אפשר להביא את המנגו למצב שהוא מוכן לאכילה.
מנגו מוכן לאכילה מהעץ
אמרנו שהמנגו הוא פרי קלימקטרי (ממשיך בתהליך ההבשלה גם אחרי הקטיף) אבל אפשר להשאיר אותו על העץ ולקטוף באופן סלקטיבי רק את הפירות שהפכו מ״בשלים״ ל״מוכנים לאכילה״. מנגו שנקטף במצב מוכן לאכילה מכונה גם ״מנגו בהבשלה טבעית״. תהליך הקטיף הסלקטיבי הוא בדרך כלל ארוך ומסובך יותר, ויש סכנה שהפרי יפגע במהלך השינוע שלו מהמטע לבית האריזה מכיוון שהוא נקטף רך.

הבחלה
בתהליך ההבחלה אנו מדמים את התהליך הטבעי והופכים את המנגו למוכן לאכילה באופן מבוקר ע״י שמירתו בחדר מיוחד בטמפרטורה של 18-20 מעלות, בלחות גבוהה מאוד ובתוספת כמות מדויקת של אתילן לחלל החדר (שמופרש גם באופן טבעי על ידי הפרי). להבחלה יתרונות רבים: בשיטה זו אנו מבטיחים פרי באיכות גבוהה, בלי פגמים פיזיים (מכות ושריטות) ובעל חיי מדף ארוכים יותר.
קניתם מנגו ירוק וקשה? אפשר להשאיר אותו בסלסילה במטבח והוא לאט לאט יהפוך למוכן לאכילה. אפשר להאיץ מעט את התהליך ולשמור אותו בשקית נייר ביחד עם בננה או תפוח (שמייצרים גם הם אתילן).
חשוב לציין: פרי שנקטף לא בשל ויעבור הבחלה לעולם לא יהיה ראוי לאכילה! פרי בשל שנקטף בזמן יקבל צבע אחיד ויפה, ויהיה טעים וריחני!

סיכום
תהליך ההבשלה של המנגו הוא תהליך מורכב שדורש מהחקלאי הקפדה על כל הפרטים ללא קיצורי דרך!. למדנו שהבחלה מאפשרת לנו לשווק מנגו טעים, עסיסי ובעל חיי מדף ארוכים יותר כל עוד נקטף בשל, וזה תהליך שאפשר לעשות גם בבית. אנחנו במשק צברנו ניסיון רב בגידול המנגו והטיפול בו ואנו עושים הכל כדי להבטיח שמי שקונה את המנגו שלנו ייהנה ממנגו בשל וברמה הגבוהה ביותר!
Comments